По инициатива на Николай Габер през 2001 г. в святото за българите място беше издигнат паметник на кан Кубрат. Оттогава ежегодно там се провеждат общобългарски събори, на които се събират по около 4 хиляди българи и още 10 хиляди украинци. На 12 юни 1912 г. десетгодишното пастирче Фьодор Деркач намира случайно най-голямото съкровище от Ранното средновековие, което се превръща в сензация на археологията през ХХ век (сега се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург). 
То съдържа над 800 предмета, като златото в него надхвърля 25 килограма, а среброто 75 килограма. "Намерените много кръстове доказват, че Кубрат е християнин" - каза историкът от Великотърновския университет доц. Пламен Павлов. 

В България съкровището е гостувало през далечната 1988 година. Част от него е унищожена. Знае се, че отделни предмети от сбирката, съхранявана първоначално в Полтавския музей, са били конфискувани от държавата през 50-те години на миналия век. Били са претопени и с тях на практика е финансирана научната дейност около създаването на съветската атомна бомба. Не бива да се забравя, че част от златото на Кубрат има отношение към Студената война, обясни доц. Пламен Павлов. По думите му мястото, на което е погребан кан Кубрат, е не по-малко свято за българите от гробовете на светите братя Кирил и Методий, желязната църква в Цариград, връх Шипка или Царевец във Велико Търново. 

Учените вече са категорични, че изящните съдове са били притежание на прабългарския владетел, а на мястото, където са намерени, със сигурност се намира гробът на кан Кубрат. Доц. Павлов сподели, че в околностите на Мала Перешчепина има още няколко могили на знатни прабългари, които вероятно също крият интересни тайни.

Зад патриотичната инициатива застават редица видни българи като президента Росен Плевнелиев, акад. Антон Дончев, Нешка Робева, актьорът Васил Михайлов, когото всички помнят в ролята на Кубрат във филма „Хан Кубрат“. Мнозина родолюбиви българи също се обединяват около патриотичната инициатива. Юбилейна марка с лика на Кубрат, посветена на 100-годишнината от откриването на съкровището на българския владетел – това е инициатива на ГЕРБ. 

Средства за комплекса се събират в различни банки, както и по сметката на Асоциацията на българите в чужбина. Имената на всички дарители ще бъдат вписани в златна книга, която ще се съхранява в бъдещия храм

.

Продължение на темата

Дарителската акция се води от инициативен комитет, който организира и честването на 100 г. от разкриването на златното съкровище на кан Кубрат. Председател на организационния комитет е акад. Николай Габер. При откриването на кампанията в България, академикът каза пред медиите: „Започнахме тази акция, защото се надяваме всеки, който се чувства българин, да подпомогне идеята ни с колкото му е възможно. Може да е един лев, може да са две евро, важното е да възродим славата на този велик владетел. А имената на всички дарители ще бъдат изписани на мемориална плоча в комплекса”. Освен дарители комитетът търси и български инвеститор, който иска да вложи средства в изграждането на мемориала и да развива туристически бизнес в района.

 

 

Партньори на форума

  

chernoBalchik logo1 ChitalistePH Вестник "Балчишки телеграф"  
Община Балчик   Читалище П.Хилендарски
Балчик
Вестник
"Балчишки телеграф"
 

Читалище 

"Васил Левски 1959" Балчик