СПИСАНИЕ "ФОРУМ" БРОЙ 1 МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ОТ ТУК.

СПИСАНИЕ "ФОРУМ" БРОЙ 2 МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ОТ ТУК.

  

                            IV МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ „БЪЛГАРСКО НАСЛЕДСТВО 

ще се проведе от 24 до 26 август 2018 г. в град Балчик,

Р. България, на брега на Черно море

 

 

                 На него ще демонстрирате, без такса за участие, автентичен фолклор, литература, занаяти, трудове на учени и краеведи за съхраненото национално наследство – език, традиции, култура. Даваме трибуна и за художниците, които рисуват съхранения бит и обичаи на българите по света.

                 В Балчик предлагаме на най-достъпни цени пълен пансион /нощувка, закуска, обяд и вечеря/, която струва 40.00 лв. на ден на човек или 60 евро на човек за три дни. Транспортът също е за Ваша сметка.

                 Необходимо е да заявите до 31 юли 2018 г. участието си, като посочите брой участници, в кои дни ще пребивавате в Балчик, кои дни и какви условия избирате. Всички хотели са на Ваше разположение. На 15 деца – един ръководител пребивава безплатно. На 20 души възрастни участници – един ръководител пребивава безплатно.Това е срокът и за заплащане по банков път или в брой на сумата за пребиваване.

 

                                      Банка СИБАНК България

                                      BIC BUIВ BG SF

                                      IBAN BG 95 BUIВ 98881049067900

                                     Сдружение “Българско наследство”   

                    

         Сдружение „Българско наследство” град Балчик, Р България, организира форума „Българско наследство” и други културно-масови мероприятия у нас и в чужбина.

         Подробности по настаняването и цялостната организация на форума ще намерите в нашия сайт: www.bgnasledstvo.com

         Всички участници ще бъдат удостоени с материални и морални награди.Осигуряваме безплатно посещение на ДКИ КЦ „Двореца”Балчик, Университетската ботаническа градина и музейните обекти на Община Балчик.

 

                                                                                                                                             ПРОГРАМА      

 

 

24 август

9.30 ч. Откриване на изложба, посветена на 140 г. от Освобождението.

10.00 ч. Конференция на тема: „140 г. от Освобождението”

 16.00 ч.  Конференция на тема: „Етнологията на българите”.

18.00 ч. Официално откриване на Четвъртия международен форум   ”Българско наследство” на пл.”21 септември” и водосвет.
Участниците са задължително с официални костюми, фестивални костюми, табела и знаме.

16-18 ч. Репетиции за художествените ансамбли и индивидуални изпълнители – НЧ „П.Хилендарски 1870” Балчик.

 

25 август – Фолклорен конкурс

9.00 ч. Откриване на Художествена изложба във фоайето на НЧ „П.Хилендарски 1870”

 9.00 – 17.00 ч. Фолклорни изяви с конкурсен характер в НЧ „Паисий Хилендарски 1870” Балчик. По график.

18.00 ч. Представяне на списание „Форум”, издание на Сдружение „Българско наследство”

 

26 август

10.30 ч.  Литературна конференция

16.00 ч. Концерт за награждаване участниците в III МФ „Българско наследство”.

НЧ „Паисий Хилендарски 1870” Балчик.

     Форумът се провежда под патронажа на д-р Румяна Малчева Ангелова,  носител на званието „Общественик на 2013 г.”- Балчик.

Материалите за участието в конференциите да бъдат до 30 000 знака. Могат да участват учени, критици и краеведи, вещи по темите на отделните конференции.

Моля, изпратете предварително на този адрес:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Вашия материал за участие, за да се подготви и отпечата в поредното издание на сп.”Форум”.

Може да участвате дистанционно като изпратите Вашите статии на някой от посочените електронни адреси. Материалите ще бъдат включени в общата презентация на форума, ще бъдат прочетени от професионален актьор и ще се отпечатат в сп.”Форум”, издание на Сдружение „Българско наследство”. Всичко за модулите на форума, статута, заявките за участие и пр. можете да видите в сайта ни: www.bgnasledstvo.com

 

Директор на форума:   Маруся Костова  0899 65 52 49    e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

Секретар на форума: Росица Шалтева    0898 56 87 89    е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

 

 

 

 

 

        "ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ". ПРИ БЪЛГАРИТЕ В ГРАД ТАРАКЛИЯ И ГРАД ТВЪРДИЦА


Това не са високопарни думи. Обикновените хора там помнят и тачат българското си потекло. За да спасят от турския ятаган своя живот, религия, език, да намерят поминък далеч от родния Балкан, поробен от турците, техните прародители са дошли по тези места в далечната 1829 година, а през следващата са основали село Твардица.

Възхитително е, че те говорят на езика на моите дядо и баба по бащина линия, които са живели в Северна Добруджа и са изселени принудително в Южна Добруджа, изживявайки като молдовските българи несгодите на преселението.
Малка делегация от Балчик,включваща членове на Литературния клуб "Йордан Кръчмаров" към НЧ "П.Хилендарски", журналисти от двата балчишки вестника, водени от Николай Мирчев, председател на клуба и Станка Ганчева, председател на читалищното настоятелство, бе поканена на Първата международна среща "Твардица кани приятели".
Домакини бяха кметът на Твардица Иван Желяпов, зам.-кметът Мая Бодлева и главните организатори Галина Желяпова и Наталия Доломанджи. Тази среща ние възприехме като земляческа. Нали нашите предци са били от Жеравна, Градец, Сливенско и са се изселили по същата причина като са стигнали до Тулча, Сарагьол, Конгас. След 184 г. в село Твардица, станало град преди две години, се събрахме потомци на българи балканджии, които "от всинкото си сърдце" милеят за българското. Откровени и лъчезарни по дух са българите в Твардица, с високо всеопрощаващо настроение и неподправен балкански хумор, с неговите мъдри намеци и поучителни двусмислия. Пред Двореца на културата ни посрещнаха с хляб и сол. Директорът Георги Димов гордо обяви, че Дворецът има площ 3 700 кв.м. и ни разведе из него. В учредения музей има 5 млн. експоната с голяма историческа стойност.

 

pix2

Добруджанската народна певица Добра Савова има в репертоара си над 500 народни песни. Сред българите в Молдова тя научи нови, съхранени през вековете, бисери на нашия певчески фолклор. Заедно с акордеониста Митко Георгиев от град Твардица тя изпя две песни, с които плени сърцата на публиката в Двореца на културата. През цялото пътуване тя изявяваше високия си дух, на пук на своите 80 години.

 

През 1842 г. е основано българско училище, което през 1848 г.вече функционира в каменна сграда. Тук има и картина, подарена от нашия бивш президент Георги Първанов. Също през 1842 г.е построена църквата "Св.Параскева Търновска", където отец Владимир подари на всички малки иконки на Богородица. Той гордо посочи, че тук има икона - дар от първия демократично избран президент Жельо Желев. Този регион не е убягнат от погледа на нашите политици.
На 15 септември, когато бяхме на Тараклийския етнокултурен фестивал "Единство чрез многообразието" срещнахме социалистическия депутат, експредседател на НС Георги Пирински и кмета на добруджанското Ген.Тошево - Димитър Михайлов. Но колко се прави за тези сърцати наши сънародници? А какъв фестивал провеждат от 14 години! Това бе един форум на народното творчество/песни, танци, носии/ на различни етноси в Молдова, на техните занаяти, език, религиозни традиции, специфична кулинария.

 

pix

Чешма, съградена от българи в Твардица. Водата е в недоимък и затова е издигната в култ.


Фестивалът в Тараклия бе огледално отражение на съхранената родова памет на предците отпреди 200 години. В Твардица има гимназия и лицей с 90 учители. Съществува школа по изкуствата и музикален колеж, а в Двореца на културата се трудят 7 специалисти, под чието ръководство се обучават 200 души в хорови, хореографски, обредни колективи и групи. Традиционно се празнуват Гергьовден, Бабинден, Трифон Зарезан, Гроздобер, Петковден - Ден на град Твърдица. Парадокс. В мирно съжителство стоят монументите на Васил Левски и Ленин.
Фотографирахме се пред замисления за своята "вечна и свята република" Левски. За Южна Молдова, "Малката България", която в скоро времето ще покаже дали няма да се претопи сред румънците от областта Кагул, към която вероятно ще бъде приобщена административно. За това разтревожено ни споделиха местните родолюбци, изявени общественици като Иван Желяпов, Димитър и Иван Боримечкови, Димитър Филипов, които са от поколението, което е издържало до сега и няма да се поддаде на асимилацията като сънародниците ни в Северна Добруджа, Беломорска и Одринска Тракия, Западните покрайнини, Сърбия и.т.н. "Знаете ли вий, колку многу български кокали са оставили тукъ нашите добруджански българи?" - ни попита един мъж от Твардица, който знаеше историята за многото отвлечени в Молдова българи по време на Първата световна война. Румъния взема 25 000 пленници, от които 800 са от Балчишка околия. В Балчик много боготворят румънската реджина.

pix4
Журналистите Димитър Боримечков и Николай Мирчев фотографират ритуала -

поднасяне на българска баница от Донка Гроздева на тараклийци преди литературната среща с тях.

 

Не искаме да се споменава християнското и име по обясними причини. Тя е начело на държавата, когато стават тези ексцесии и това трябва да го знаят всички, както го знае този далечен наш сънародник. Той прати много здраве на дъщеря си, женена в Каварна и ни изпроводи, като "гълчеше"по стар български обичай на "булката си""що да земи от дюкянъ". До голяма степен българският език на молдовските българи е изпълнен с русизми, което е естествено, след като официално се говори на руски, молдованският език е на заден план. Определени часове в училище и определени предмети са на български език.
В Тараклийския университет се подготвят учители по български и румънски език, които завършват двете специалности. На 1 октомври университетът ще отбележи 10 години от създаването си. Една смела простъпка - да има български университет, но не в официалната територия на България. Младите хора, с които разговаряхме в Тараклия и в Твардица, ни зарадваха, но и натъжиха с патриотизма си. Но как се живее далеч от България?

pix5
Радетелят на българщината, носител на възрожденските идеи на дедите си от Сливенско, Иван Боримечков - основоположник на тараклиийския театър “Смешен петък”, с който гостува в Балчик през 2001 година и от тогава обича нашия град и хората, които са дошли на театър, за да видят и чуят речта на молдовските българи и тяхното самодейно изкуство.

 

Какво могат да очакват от нея! Повечето от тях никога не са идвали в нашата страна. Битът им е труден, безводен, липсва поминък. Възторжено гледахме младите майки, които се разхождаха с количките в привидно спокойния 6-хиляден град Твардица, а мъжете на повечето от тях са на работа в Москва и другаде. Европейският съюз не ги влече. 

По-евтиният ток и газ от Русия им осигурява по-лесен живот и ги тегли натам, споделя Иван Пармакли от тараклийското село Валя-Пержей, разположено в Долината на сливите, където 75% са българи. При престоя си - един ден в Тараклия и два дни в Твардица, имахме възможността да общуваме с българските семейства, у които бяхме настанени. До късно хортувахме с тях - за малките дворове, от които с много труд се изкарват зеленчуци, за опита да се развива зърнопроизводство, както прави това младият и ентусиазиран Иван Бодлев; за отглеждането на тютюн, на старите лозови масиви; добре е, че има предприятия за производство на коняк, цигари, месо и колбаси; цех за облекла. Заплащането е същото като в България.

 

Съотношението между молдавската лея и еврото - също. Визово пътуването до България е сравнително облекчено, но за екскурзии, за туризъм, не е благоприятно - казват хазяите Парасковья Фердесли и Иван Димитров Михайлови. Само високият български дух крепи тараклийските и твардишки българи да устояват на трудностите, да строят големи къщи за големи български родове и да се надяват на по-добро бъдеще.
В знак на благодарност и с преклонение пред тях, Станка Ганчева, председател на НЧ "П.Хилендарски" Балчик отправи покана към читалищата на двата града да участват в ежегодния хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик от 3 до 7 юни 2015 г. Дано да дойдат.
Ще видите на живо хора, които са успели да се съхранят като българи, далеч от България и ще им се възхитите за опазената българщина.


Георги ЙОВЧЕВ
Маруся КОСТОВА
 

 

 

 

Партньори на форума

  

chernoBalchik logo1 ChitalistePH Вестник "Балчишки телеграф"  
Община Балчик   Читалище П.Хилендарски
Балчик
Вестник
"Балчишки телеграф"
 

Читалище 

"Васил Левски 1959" Балчик